Jabłecznik - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
16.04.2015 11:13
Jabłecznik - BEZ PIECZENIA

Jabłecznik bez pieczenia Składniki: 2 kg jabłek 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej 2 galaretki cytrynowe 400 g ciastek digestive 200 g margaryny Palma 2 puszki masy karmelowej 200 g serka mascarpone 20 g żelatyny (1opakowanie) 600 g śmietany kremówki Ciasteczka rozkruszyć na drobno. Wymyśliłam sobie połączenie karmelu i jabłek w jabłeczniku bez pieczenia i udało i się zrealizować ten pomysł przy okazji przygotowywania przepisów do wielkanocnego ebooka, realizowanego przy współpracy z ZT Kruszwica. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Mascarpone (w temperaturze pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Jeśli do tego dodamy masę z karmelu, mascarpone i śmietany posypaną zmielonymi orzechami, to naprawdę trudno się temu oprzeć :)! Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel z 1 puszki. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciasteczek i karmel. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ugotujmyto.pl/jablecznik-bez-pieczenia/