Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem

Magdalena
Ciasta
14.04.2015 7:19
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem

Ponadto 8 jabłek ( ilość zależy od wielkości) dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek) 1 l mleka ( u mnie 0,5 %) 3 budynie waniliowe 4 łyżeczki przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem I imbir, zmielona skórka pomarańczy,olejek pomarańczowy, cukier) 4 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru Z podanych składników zagniatam ciasto. W sam raz na poprawę humoru lub sprawienie przyjemności rodzince :) |Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem| Ciasto: 25 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Pomysł na tę szarlotkę powstał, kiedy znalazłam w jednym z marketów, świetny dżem pomarańczowy z kawałkami owoców( razem ze skórką ) Miałam w planach upiec ciacho z budyniem i jabłkami, dodałam do niego dżem pomarańczowy Gotuję budyń z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie. Dzielę go na pół i wylepiam dno blaszki ( 31x21) wyłożonej papierem do pieczenia , jedną i drugą połówkę, z tym że jedną odstawiam , będzie potrzebna do wyłożenia na wierzch ciasta. Smacznego:) Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/04/szarlotka-z-poowek-jabek-z-budyniem.html