Składniki
Składniki:
sałatka, najlepiej rzymska (ja użyłam lodowej)
4 jajka "na twardo"
2 duże pomidory lub kilka koktajlowych
grzanki
parmezan
Panierowana pierś z kurczaka:
1 pierś z kurczaka
kilka łyżek bułki tartej
kilka łyżek mąki
1 jajko
Na sos:
łyżeczka musztardy
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli i pieprzu
Przepis
Pracę zaczynamy od przygotowania sosu. W małej miseczce mieszamy 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Opcjonalnie możemy dodać również bardzo drobno posiekany czosnek. Sos zostawiamy w lodówce i dajemy mu czas by się "przegryzł".
Następnie panierujemy pierś z kurczaka. Mięso porcjujemy, rozbijamy, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy do zbrązowienia po obu stronach.
Sałatkę i pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Na dużym talerzu układamy sałatę, jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i grzanki.
Na koniec sałatkę polewamy sosem i dekorujemy płatkami tartego parmezanu.
Gotowe!