Składniki
1/4 główki kapusty białej – poszatkowanej
1 opakowanie passaty pomidorowej
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sól, pieprz sos sojowy do smaku
Garść siekanej pietruszki do posypania
Przepis
Do dużego garnka wlewamy około 6 szklanek wody, dodajemy, przyprawy, kapustę, marchewkę pokrojoną w plasterki i pietruszkę przekrojoną na pół. Ja swoją pietruszkę później wyławiam i wyrzucam, ponieważ nie przepadam za jej smakiem, ale korzystne działanie w postaci wywaru i tak zostaje w naszej zupie. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Szczerze mówiąc to wszystko zależy od jakości naszej kapusty, im starsza, tym dłużej się gotuje. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy do zupy, na koniec gdy nasze warzywa są już miękkie dolewamy przecieru pomidorowego (ja używam takiego z kartonika pojemność 500ml). Sprawdzamy naszą kompozycję smakową, czy niczego nie brakuje i wspomagacz odchudzania wiosennego gotowy.