Krem z kalafiora

Ewelina
Przepisy
25.09.2013 20:05
Krem z kalafiora

Przepis

Składniki:

1/2 kalafiora (ok 0,5 kg)

1/2 białej części pora

około 150 g korzenia selera

1 duży ziemniak

1 cebula

2 szklanki mleka

2 szklanki wody lub bulionu z jarzyn

po łyżce oliwy i masła do smażenia

Do podania:

zrumienione plasterki boczku lub szynki (np. parmeńskiej), uprażone płatki migdałów, ser z niebieską pleśnią lub grzanki

Cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Por w półplasterki. W garnku z grubym dnem (lub na patelni) rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez chwilkę, nie rumieniąc.

Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i podzielony na różyczki kalafior. Dolać wodę (bulion) i mleko. Zagotować na dużym ogniu.

Zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 25 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego kremu (w wersji z serem, dorzucić najpierw około 30-40 g sera). Doprawić solą.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną