Pączki z kremem orzechowym

Krzysztof
Przepisy
17.02.2015 19:11
Pączki z kremem orzechowym

Przepis

Skład.

1 kg mąki

10 dag drożdży

6 żółtek

1 jajko

2 łyżki cukru

10 dag masła

2 szklanki mleka

100 ml rumu/Brendy lub kieliszek spirytusu

1 słoiczek kremu orzechowego typu Nutella

2 czekolady deserowe

1 łyżka masła

1/3 szklanki orzechów laskowych

smalec do smażenia

Zaczynamy.

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 5 łyżek mąki, trochę cukru i niepełną szklankę ciepłego mleka (mleko nie może być zbyt gorące, aby nie sparzyło drożdży). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli.

Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży, zmiksowaną masę jajeczną, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować pączki, które nadziewamy kremem orzechowym.

Gdy pączki lekko podrosną, smażymy je w głębokim tłuszczu (rozpuszczonym smalcu) na złoty kolor.

Czekoladę deserową kruszymy, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę masła i rozpuszczamy (nie gotujemy!). Orzechy laskowe siekamy.

Usmażone pączki smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wierzch orzechami laskowymi.

Uwaga. Istotne, aby wszystkie składniki z których przygotowujemy pączki miały zbliżoną temperaturę - pokojową.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną