Tarta z ricottą i gruszkami

Dagmara
Ciasta
30.01.2015 21:17
Tarta z ricottą i gruszkami

Składniki na nadzienie: 4 gruszki podobnej wielkości 225 g serka ricotta nasionka z 1/2 laski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Składniki na spód: 130 g cukru drobnego do wypieków 2 żółtka 150 g miękkiego masła 3 łyżki mleka szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut. 3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (zdj. poniżej) i wkładamy do lodówki na 15 minut - w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie. Można do nich włożyć absolutnie wszystko, na co przyjdzie nam ochota, ładnie się prezentuje, ciężko jest ją zepsuć, a do tego ten smak <3 za każdym razem idealny. Masa w konsystencji przypomina serniczek i jest słodka, jej smak idealnie łączy się z kwaskowatymi gruszkami. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 4. Na spodzie tarty układamy gruszki, wokół nich wylewamy przygotowaną masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/skadniki-na-spod-130-g-cukru-drobnego.html