Jak pozbyć się śmieciowego jedzenia u dzieci?

Karolina
Makarony
30.01.2015 9:37
Jak pozbyć się śmieciowego jedzenia u dzieci?

Frytki albo ziemniaczki pokrojone w kosteczkę pieczone w piekarniku – alternatywa dla frytek skąpanych w tłuszczu - nie wiem jak u Was, ale ja już jestem stara, więc moja mama nam robiła w domu. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się co ląduje na naszych talerzach, zrobić porządek w naszych kuchennych szafkach i w lodówce, wyrzucić produkty które powinny znaleźć się na czarnej liście i zacząć odżywiać się lepiej. Nie chodzi o to, żeby dziecko wcale nie miało soku w ustach, ale wypijanie jego sporych ilości przyczynia się do otyłości i programuje dziecko na późniejszą rządzę cukru. J Fast food Dzieci przejmują nawyki żywieniowe rodziców, ale kebab, hamburger czy pizza kupiona na szybko na mieście wcale nie są dobre dla dzieci. To my od najmłodszych lat karmimy nasze pociechy, co prawda chcemy dla nich jak najlepiej, ale czasami w pośpiechu i z braku czasu na przygotowanie posiłków serwujemy im śmieciowe jedzenie - bezwartościowe i wysokokaloryczne. Co do stewii to nie ma badań naukowych potwierdzających to czy mogą używać je małe dzieci i kobiety w ciąży, dlatego się jej nie zaleca do stosowania. W ten sposób uczysz dziecko, że jedzenie można na szybko upolować, szybko zjeść w dowolnej ilości. Idźmy z dzieckiem na spacer lub pograjmy z nim w piłkę. A pewne już są, że nikt ich nie dosładza a już broń Boże nie doda dzieciom konserwantów czy chemii... Ekhm, pora spaść na ziemię. W internecie aż roi się od przepisów na ciasta i ciasteczka - w tym bardzo szybkich. To jest prawdziwy syf! Nie oznacza to jednak, że nie dziecko nie może wcale jeść słodkich rzeczy. Pamiętajmy, żeby miód kupować zawsze ze sprawdzonego źródła a przed podaniem dziecku (nie niemowlęciu!) czy nie jest na niego uczulone. Poza tym widać to jak na dłoni na oddziałach diabetologicznych oraz u dzieci z alergiami pokarmowymi. Wybieraj łososia, halibuta, solę lub pstrąga, ale zapomnij o paluszkach rybnych i innych bajerach dla dzieci, które z rybą niewiele maja wspólnego, no chyba tylko tyle, że koło ryb leżały. Bo na parówce naprawdę nie musi się opierać każdy posiłek :) Niezdrowe przekąski Tego nie zrozumiem nigdy. Jest dosłownie wszędzie (w każdym przetworzonym jedzeniu), więc dziecko zjada go w sumie bardzo dużo. 2. Eksperymentuj w kuchni z mąką orkiszową, razową, zamiennikami cukru i poczuj tę satysfakcję, kiedy dziecko ze smakiem zje zrobiony przez Ciebie słodycz :) Owoce i warzywa RADA AGNIESZKI: Owoce i warzywa to podstawa. I nie zrozumiem, jak można w nie ciągle pakować chrupki kukurydziane :) Mam nadzieję, że niewielu rodziców daje się nabrać na szynki z misiami, kiełbaski cielęce (2%cielęciny) i zdrowe szyneczki konserwowe. Lepiej na szybko zrób dziecku jajecznicę, którą robi się w trzy minuty. Kupienie wody plus herbaty plus cytryny czy warzyw na domowy sok na pewno nie wychodzi drożej. Starajmy się podawać dziecku 5 porcji warzyw i owoców, przyjmując za porcję, to co zmieści się w dłoni. Nie będę Was oszukiwać - Franek je parówki dobrej jakości, mimo że są na liście produktów zakazanych przez naszych lekarzy. Nie zrozumiem dlaczego małe dziecko jedzie w wózku z mini paczuszką chipsów. Brązowy cukier nierafinowany stosowany oczywiście z umiarem, jest trochę lepszy od tego zwykłego białego cukru, ponieważ nie zawiera całej gamy chemicznych substancji. Pamiętajmy też o owocach, dziecku możemy zaserwować np. jabłko, małą gruszkę, pół banana, pół szklanki malin, truskawek lub jagód ( jeśli oczywiście nie uczulają) lub 150 ml soku przecierowego. Czy nie lepiej podczas spaceru zaserwować dziecku marchewkę pokrojoną w słupki albo jabłuszko albo nawet kanapkę? Z moich obserwacji wynika, że rodzice mają ogromny problem z żywieniem swoich dzieci. Mamy kilka wskazówek, jak jeść lepiej, jak wypracować u naszych dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, dbając tym samym o ich rozwój zarówno fizyczny jak i psychiczny. Lepiej jest też zamienić ją na pieczone mięso jedzone na zimno. Możesz upiec sama lub znaleźć dobrą piekarnię, która nie upycha konserwantów w swoich wypiekach. Najlepiej aby posiłki były o stałych porach i w równych odstępach czasu – mówi Agnieszka, a ja jako mama cukrzyka to potwierdzam ;) Pieczywo, kasze, ryż i makaron To źródło węglowodanów złożonych, które powinny dawać dzieciom 50 % energii. Miodu nie należy stosować w dużych ilościach ponieważ jest ciężkostrawny. Zamiast typowo pszennego możesz przecież kupić makaron robiony z semoliny, czyli mąki durum (pszenica z pełnego przemiału) lub pełnoziarnisty. Mleko Nie rezygnuj z mleka, ponieważ jest najlepszym źródłem wapnia, białka, żelaza i innych cennych składników. Może wydaje Ci się, że zdrowe gotowanie dla siebie i dziecka jest skomplikowane oraz pracochłonne? Być z może one uświadomią Wam, że zdrowa dieta dziecka a przy okazji całej rodziny jest smaczna i mało skomplikowana. Dbajmy również o naszą dietę, dzieci są naśladowcami, patrzą na nas i uczą się. Nie je ich jednak codziennie, a 1-2 razy w tygodniu. Doszło do tego, że teraz sama z przyjemnością piekę dla nas chleb żytnio-pszenno-orkiszowy lub żytni. Dodaj do kanapek na śniadanie pomidora, na obiad zupę warzywną, do drugiego dania porcję surówki – już mamy 3 porcje. Ale 2-3 plasterki dla dziecka to nie jest duży wydatek, prawda? Uważaj na wędlinę, jeśli kupujesz ją w sklepie wybieraj te wysokogatunkowe. Dla niektórych rodziców zmiana diety dziecka na zdrowszą jest ogromnym problemem. Dbaj o różnorodność posiłków, serwuj maluszkowi również kaszę, na przemian z ryżem i makaronem. Możesz go robić z sosami- na słodko lub słono. Nie serwuj dziecku ciastek z kremem czy pączusiów każdego dnia. Prawda jest taka, że dieta naszych dzieci zależy od nas, czyli rodziców - mówi dietetyk Agnieszka Czaja . Soki nie dosładzane i bez sztucznych barwników, soki są słodkie dzięki naturalnym cukrom z owoców. A z innych tłuszczów używamy tylko oleju rzepakowego (do dań ciepłych) i oleju z siemienia lnianego (do dań zimnych). Do słodzenia można wykorzystać także miód, ale nie dzieciom do 1. roku życia bo jest silnie alergizujący. Pamiętajmy też o aktywności fizycznej, w erze komputerów i tabletów jest to niezwykle ważne. Dzięki pomocy Agnieszki powstał naprawdę wartościowy artykuł a rozmowa z Nią była (jest) dla mnie czystą przyjemnością! Znowu przy starszych dzieciach zalecane jest, aby stosować go w przeziębieniach, alergiach czy infekcjach. Ale z drugiej strony widzę wokół siebie coraz więcej rodziców, którzy dbają o dietę swoich dzieci. Za to są sprężyste, bogatsze w składniki mineralne i lepsze dla układu trawiennego dziecka! Ciężko jest dostać dobrą szynkę a już na pewno trzeba za nią więcej zapłacić (około 30-50zł/kg). Jeśli już musisz podać dziecku parówki to wybieraj te z wysoką zawartością mięsa i koniecznie bez żadnego MOM… Najlepsze na targach i w małych sklepach warzywno-owocowych Ceny? Jest produkowany z kukurydzy lub innych roślin modyfikowanych genetycznie. Unikaj ich – kostka rosołowa, gołąbki ze słoika czy kisiel z torebki to duża dawka chemicznych dodatków, wyrzuć to ze swojej kuchni. Ryby Spożywane 1 – 2 razy w tygodniu dostarczają dziecku nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych m. A mamy myślą, że w nich są marchewki i banany. Jeśli upieczesz pyszne ciasto z owocami albo sernik, sama zrobisz galaretkę, wiesz co wrzucasz do miski i czym karmisz swoje dziecko. Wszystko jest w naszych rękach. Jest już w każdym sklepie. Niestety w popularnych fast foodach najwięcej jest tłuszczu i.... syropu glukozowo-fruktozowego. Musicie wiedzieć, że w większych ilościach ksylitol powoduje wzdęcia i może działać przeczyszczająco. Uwierz mi - nie ma różnicy w cenie! Zamiast słodyczy najlepiej podawać dziecku domowe ciasto lub domowy biszkopt z owocami. Możesz je podawać dziecku do każdego posiłku a nawet zostawiać na stole jako przekąskę. Można dodać go do wody lub posłodzić nim herbatę ale nie wolno dodawać go do gorącej bo straci swoje cenne właściwości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukromania.blogspot.com/2015/01/smieciowe-jedzenie-w-diecie-naszych.html