Sernik z nutellą

Krzysztof
27.01.2015 18:16
Sernik z nutellą

Przepis

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

Spód:

100g orzechów laskowych

300g ciasteczek digestive lub innych herbatników

80g niesolonego masła

Masa serowa:

1kg twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka)

500g Nutelli plus trochę do dekoracji (opcjonalnie)

175ml kwaśnej śmietany 18%

1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

5 dużych jaj

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (samo dno), wypuszczając go trochę poza obręcz formy, po czym owiń całość szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej formy (np. prostokątnej).

Orzechy posiekaj w malakserze, dodaj herbatniki oraz masło i zblenduj, aż wszystko się połączy i powstanie ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku*. Wyłóż nią dno przygotowanej wcześniej tortownicy. Odstaw na bok.

Twaróg, nutellę, śmietanę oraz cukier umieść w misie miksera i ucieraj, aż dobrze się połączą, a masa będzie puszysta i napowietrzona.

Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.

Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj delikatnie.

Pozostawioną do dekoracji nutellę podgrzej lekko, by była lejąca i wylej na masę serową, tworząc kręgi. Widelcem lub drewnianym patyczkiem „narysuj” wzroki na powierzchni sernika.

Tortownicę wstaw wraz z formą do piekarnika nagrzanego do 170°C i nalej do niej wrzątku tak, by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości tortownicy.

Piecz sernik przez 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wystudź w uchylonym piekarniku, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, zanim wyjmiesz go z formy.

Schłodzony sernik uwolnij z tortownicy, oddzielając delikatnie brzeg sernika od brzegu formy szpatułką lub nożem. Przełóż na talerz lub paterę.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną