kołocz z budyniem i jabłkami

Krzysztof
Przepisy
21.01.2015 20:13
kołocz z budyniem i jabłkami

Przepis

ciasto:

250 gramów mąki pszennej (najlepiej tortowej)

25 gramów drożdży

30 gramów stopionego i schłodzonego masła

4 łyżki cukru

1 kopista łyżka cukru z wanilią

1/3 szklanki ciepłego mleka (takiego w temp ciała)

1 jajo lub 2 żółtka

masa budyniowa:

2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)

0,5 szklanki cukru

3 szklanki mleka

2 kopiaste łyżki masła

6 sztuk średnich jabłek (optymalnie szare renety)

2 kopiaste łyżki cukru waniliowego

kruszonka:

100 gramów miękkiego masła

1 szklanka mąki pszennej

5 łyżek cukru

1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.

Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka lub jajo, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.

Na około 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń.

W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.

2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki w średnio grube plastry, układamy je na gorącym budyniu, posypujemy cukrem waniliowym.

Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki szybko zagniatamy kruszonkę, którą rozkruszamy na wierzchu ciasta.

Kołocz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (na środkowym poziomie, bez termoobiegu, funkcja góra góra - dół), do lekkiego zezłocenia kruszonki.

Jeszcze gorący posypujemy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną