Domowy sernik z jabłkami

Krzysztof
Przepisy
15.01.2015 12:02
Domowy sernik z jabłkami

Przepis

Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:

Ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej

7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka oleju

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.

Masa serowa:

1 kg sera białego

12 dag masła lub margaryny

skórka otarta z całej cytryny

sok z połowy cytryny

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

3 - 4 jabłka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

cukier waniliowy

25 dag cukru kryształu

5 jaj

3 łyżki kaszy manny

1. Masło rozpuszczany, dodajemy cukier i mieszamy, cukier rozpuści się częściowo, odstawiamy do przestudzenia.

2. Wszystkie składniki oprócz jabłek umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy wystudzony tłuszcz z cukrem, łączymy dokładnie z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania. Ewentualnie można pozostać przy tradycyjnym mieleniu sera w maszynce, ale z blenderem jest szybciej i wygodniej.

3. Do masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną