Kostka orzechowa

Ewelina
Ciasta
28.12.2014 10:19
Kostka orzechowa

Ciasto zdecydowane w smaku, ze sporą ilością kremu ale nie za słodkie – polecam na dobry początek nowego roku 🙂 Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm ) kruche ciasto 1,5 szklanki mąki 100 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) warstwa orzechowa 150 g orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 60 g masła masa cappuccino 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 500 ml mleka 4 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cappuccino orzechowego (proszku) ponadto 2/3 opakowania krakersów starta czekolada bądź kakao do dekoracji Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Kruchy spód, warstwa karmelizowanych orzechów w miodzie i budyniowa masa cappuccino orzechowe. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 C ok. 25 minut. Złożenie ciasta Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki. Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/12/Kostka-orzechowa.html