Zupa migdałowa

Ewelina
Zupy
26.12.2014 9:56
Zupa migdałowa

Przepis

100 g migdałów

2 krople oleju migdałowego

1,2 l mleka

50 g ryżu (użyłam brązowego)

3 łyżki miodu

100 g rodzynek

płatki migdałowe

szczypta cynamonu

skórka otarta z pomarańczy

W szklance mleka ugotuj ryż, tak aby był miękki. Migdały sparz, obierz ze skórki i upraż na suchej patelni. Następnie przełóż je do blendera i zmiel na drobne kawałeczki. Dodaj łyżkę miodu, olejek migdałowy i blenduj jeszcze przez chwilę.

Utartą masę migdałową przełóż do garnka i zalej 3 szklankami gorącego mleka, dopraw cynamonem i gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rodzynki i gotuj jeszcze ok. 4 minut. Gdy rodzynki już zmiękną, dodaj ugotowany ryż. Na patelni upraż płatki migdałowe. Zupę przelej na talerze, udekoruj migdałami i skórką otartą z pomarańczy.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną