Kurczak faszerowany

Ewelina
Obiad
18.12.2014 20:03
Kurczak faszerowany

Przepis

Składniki:

1 kurczak (1 kg – 1,3 kg)

sól

Farsz:

40 dag wątróbki drobiowej

½ szklanki bułki tartej

pęczek natki pietruszki

1 jajko

pieprz i sól

70 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżka masła

Dodatkowo:

igła i nitka bawełniana

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

Wykonanie:

Kurczaka umyłam, pozbyłam szyjki i końcówek skrzydeł. Następnie wyluzowałam z kości. Posoliłam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotowałam farsz.

Wątróbkę oczyściłam, pozbyłam błonek, zmieliłam w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Można drobno posiekać (jak na tatara).

Do bułki tartej dodałam 3 łyżki wrzącej wody. Wymieszałam.

Natkę posiekałam.

Do miski włożyłam wszystkie składniki farszu (za wyjątkiem 1 łyżki masła). Dodałam jajko. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Farsz włożyłam do lodówki na 30 minut.

Piekarnik włączyłam na 200 °C.

Kurczaka wewnątrz posmarowałam masłem (1 łyżka) i napełniłam bardzo dokładnie farszem. Miejsca rozcięcia zaszyłam nicią. Kurczaka posypałam przyprawą. Zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika na 1,5 godziny.

20 minut przed końcem pieczenia rozcięłam kawałek folii, żeby trochę odparować i ponownie kurczaka wstawiłam do piekarnika. Sprawdziłam patyczkiem i jeśli po wbiciu patyczka do mięsa nie wycieka z niego krew, to znak że mięso jest upieczone.

Po wystudzeniu przełożyłam kurczaka do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.

Rano rozwinęłam folię a kurczaka przecięłam wzdłuż na pół.

Teraz już można pokroić w plastry. Dowolnie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną