Karmelowa tarta z orzechami na kruchym spodzie

Krzysztof
Przepisy
13.12.2014 21:35
Karmelowa tarta z orzechami na kruchym spodzie

Przepis

Składniki na spód:

2 łyżki śmietany 30% lub 36%

1 żółtko

200 g mąki pszennej

40 g cukru

110 g zimnego masła

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

2 szklanki różnych orzechów

1 łyżka miodu

1 1/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%

szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MIN

CZAS CHŁODZENIA: 2-3 H

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy szybko, jedynie do połączenia składników. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę 24 cm: dno i boki do ok. 1/3 wysokości. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut.

3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok.

4. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub grochem (dzięki temu spód nie wyrośnie). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

5. W czasie gdy nasze ciasto się piecze, zaczynamy przygotowywać karmel. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wsypujemy cukier puder i karmelizujemy (gotujemy na średnim ogniu, aż cukier zrobi się brązowy - nie mieszamy!). Mi to zajęło 30 minut.

6. Gdy karmel będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietankę i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną