Seromakowiec na święta

Ewelina
Ciasta
10.12.2014 9:40
Seromakowiec na święta

Przepis

SKŁADNIKI NA CIASTO :

1 kostka margaryny 250 g o pokojowej temperaturze

4 szklanki mąki

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

Składniki na ciasto wsypujemy do miski,lub na stolnicę,zagniatamy kruche ciasto.Wychodzi troszkę lepiące jednak takie ma być. Z ciasta oddzielamy 1/4 części i pozostawiamy do zrobienia pasków na cieście.Ciasto przekładamy do lodówki.

MAK :

200 g mielonego maku (dostępny w Lidlu)

2 szklanki mleka

2 łyżki miodu

1/2 szklanki cukru

2 duże łyżki powideł lub kwaśnego dżemu

2 łyżki manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

olejek migdałowy do smaku

garść rodzynek,odrobina skórki pomarańczowej kandyzowanej

Mielony mak przekładamy do garnka,zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy.Pozostawiamy na 1 godzinę do napęcznienia(nie gotujemy).Wsypujemy dowolne bakalie,cukier,mannę,miód i dżem.Zagotowujemy ciągle mieszając.Zakręcamy gaz,mieszamy.Kiedy masa ostygnie dodajemy do niej jajko,olejek migdałowy i mąkę ziemniaczaną,mieszamy.Masa makowa jest gotowa.

SER :

1 kg sera wiaderkowego,użyłam Pilos z Lidla

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

4 jajka

2 budynie waniliowe bez cukru

4 łyżki oleju

Żółtka ucieramy z cukrem na puch,dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy.Wsypujemy budynie,mieszamy,wlewamy olej i ubite na sztywno białka.Delikatnie łączymy składniki.Masa serowa jest już gotowa.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,następnie wykładamy na blaszkę o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto przekładamy mak,na to delikatnie rozlewamy ser i wyrównujemy wierzch ciasta.Drugą mniejszą część ciasta rozwałkowujemy,podsypując mąką i tniemy radełkiem na paski.Układamy w kratkę na cieście.

Pieczemy 1 godzinę w 160-170 * C,uważając aby ciasto nam się nie spiekło.Upieczone ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku około 1 godziny,wtedy seromakowiec lekko opadnie.

Ciasto ładnie rośnie,po wystudzeniu jest wysokie na 6 cm.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną