Ciasto z rabarbarem i kruszonką

przepis
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
07Gru
Przepis

(blaszka 24x28 cm)

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej

3 żółtka

180 g masła

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany (18%)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na kruszonkę (przepis tutaj)

150 g (1 ¼ szklanki) mąki pszennej (typ 450)

50 g (1/4 szklanki) mąki krupczatki (typ 500)

85 g cukru pudru

125 g masła (82 % tłuszczu)

Ponadto:

1 kg obranego rabarbaru

5 łyżek cukru do posypania rabarbaru

1 słoik dżemu (ja użyłam z czarnej porzeczki)

cukier puder do obsypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar pokroiłam na małe kawałki, przełożyłam do miski, zasypałam cukrem i odstawiłam, żeby puścił sok, a następnie wyłożyłam na durszlak, żeby odsączyć z nadmiaru soku.

Wykonanie:

Mąkę z cukrem i masłem posiekałam nożem. Dodałam żółtka, śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik nagrzałam do 180 °C.

Ciasto starłam na tarce jarzynowej wprost do blaszki. Wyrównałam powierzchnię, uklepałam i wyłożyłam dżem. Poukładałam rabarbar, obsypałam kruszonką.

Blaszkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 40 minut.

Po przestudzeniu upudrowałam cukrem pudrem.

Pyszne, kwaskowe ciasto. Piekłam już ciasto z dodatkiem słodkich truskawek. A dzisiaj inaczej. Dzisiaj lekko kwaskowe z kruszonką. Życzę SMACZNEGO! Krys

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ