Pikantna zupa rybna

Beata
Zupy
06.12.2014 13:53
Pikantna zupa rybna

Przepis

Przygotowanie zupy rybnej nie wymaga zbyt wiele czasu. Mięso ryb gotuje się krótko, zwykle kilka, kilkanaście minut, a i owoce morza gotowane zbyt długo twardnieją. Przepis idealny na zalatany dzień…

Składniki:

200g fileta z dorsza

1 łyżka oliwy

1 średnia cebula pokrojona w kostkę

2 drobno posiekane ząbki czosnku

pół łyżeczki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 puszka pomidorów

1 łyżeczka suszonej bazylii

300 ml buliony warzywnego

sok z pół cytryny

makaron wstążka

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę (ok. 1 minutę), dodajemy czosnej i dalej smażymy (ok. 3 minuty), dodajemy chili i słodką paprykę, mieszamy (ok. 1 minutę). Uzupełniamy pomidorami (ja używam tych pokrojonych w kostke), bulionem, bazylią i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy rybę i makaron. Czas dodania zależy od wielkości kawałków dorsza (filety z ryby grubości około 2,5 cm gotują się około 7) i rodzaju makaronu (przepis na opakowaniu). Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy gorącą z chrupkim pieczywem.

Pół godziny i gotowe. Mniam….

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną