Szare kluski

Ewelina
Obiad
03.12.2014 15:10
Szare kluski

Przepis

SKŁADNIKI :

1 kg ziemniaków

1 miseczka - flaczarka ziemniaków ugotowanych, ostudzonych

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

DODATKOWO :

1 cebula

1 kiełbasa zwyczajna

3-4 łyżki oleju

sól

Kiełbasę i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na oleju. Odkładamy.

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy je do lnianej ściereczki i wyciskamy sok do miseczki. Z soku, po kilku minutach wytrąci się mąka ziemniaczana którą zbierzemy i dodamy do ciasta. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mąki ziemniaczanej z soku powinna wyjść jedna łyżka, jak będzie mniej to dosypujemy. Wyrabiamy ciasto, wyjdzie trochę klejące ale takie ma byc.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, na wrzątek kładziemy łyżką porcje ciasta.

Kluski gotujemy, 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku, lekko polewając zimną wodą. Przekładamy na talerze, okraszamy cebulką i boczkiem lub kiełbasą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną