Domowe batony, naturalne i zdrowe

Szara
Śniadania
25.11.2014 12:26
Domowe batony, naturalne i zdrowe

SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 10 batonów 9x3x1,5 cm): - 1 szklanka migdałów (150g) - 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (150g) - 1 szklanka suszonych jabłek (krążki lub paski) (40g) - 1/2 szklanki rodzynek (70g) - 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Aby ułatwić sobie zmiksowanie masy, migdały mielimy na mąkę, w młynku do kawy. So if you often reach for this type of food, dont hesitate and make it at home. Bars are perfect for lunch at work or at school, or a boost of energy after a workout or while traveling. INGREDIENTS (7x7 dish, 10 bars): - 1 C almonds (150g) - 1 C dried pitted dates (150g) - 1 C dried apples (40g) - 1/2 C raisins (70g) - 1 tsp cinnamon PREPARATION: To help yourself to mix everything well, first make almond flour, simply put your almonds in a coffee grinder, and grind. Przechowujemy je w lodówce do 7 dni lub w woreczku strunowym w zamrażarce do 2 miesięcy. Oczywiście tym gotowym nic nie brakuje (no może poza niższą ceną ;)), są pyszną, zdrową i doskonałą przekąską, jednak już od dawna chciałam stworzyć tego typu batoniki w domu. Powstałą masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie dociskamy i chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc. Wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy 2-3 minuty, aż z migdałów lekko wytrąci się olej, który nam ładnie poskleja wszystkie składniki. Batony idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy i szkole, czy zastrzyk energii po treningu lub podczas podróży. Next transfer the flour to a blender or food processor, add the rest of the ingredients and blend for about 2 minutes, until you will see the oil coming out from the almonds, which will perfectly glue all ingredients together. Więc jeśli często sięgacie po tego typu szybki posiłek energetyczny, łatwo i tanio stworzycie do w domu. Cut it into bar shapes and cover with baking paper (its slighlty greasy so its better to wrap the bars). Store them in the fridge (for up to a week) or in the freezer (for up to 2 months). Of course, these store-bought bars are very tasty and make a great energy snack, but for a long time now I wanted to create this kind of quick meal on-the-go at home. A potem najlepiej jeśli owiniemy je papierem do pieczenia (z wierzchu są dość lepkie i tłuste).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/11/weganskie-domowe-batony-energetyczne.html