Śliwka w czekoladzie

Krzysztof
Ciasta
23.11.2014 7:21
Śliwka w czekoladzie

Przepis

Tego potrzebujesz:

Ciasto:

170 g mąki

250 g szklanka cukru

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Krem:

150 g masła

2 żółtka

2 jajka

125 g cukru

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

Wierzch:

100 g masła

500 g suszonych śliwek kalifornijskich

350 ml czystej wódki

1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na pyszne ciasto - śliwka w czekoladzie!

Śliwki zalej wódką i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź.

Pozostały alkohol zostaw do nasączenia biszkoptu.

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch.

Dodaj mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką.

Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w 180stopni C.

Przygotuj krem. Żółtka i jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje.

Zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnioną w malakserze czekoladę. Ostudź.

Do ostudzonej masy dodaj miękkie masło. Wymieszaj.

Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.

Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, skrop połową zostawionego alkoholu.

Na to wyłóż połowę kremu, drugi blat biszkoptu, pozostały alkohol i reszta kremu.

Na kremie ułóż osączone śliwki moczone w czekoladowej polewie.

Całość polej pozostałą polewą i wstaw ciasto do lodówki, by stężało.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną