Schab duszony w śmietanie z pieczarkami

Dagmara
Przepisy
22.11.2014 22:15
Schab duszony w śmietanie z pieczarkami

Przepis

Składniki:

500 g schabu

1 cebula

350 g pieczarek

1 łyżka oleju

1 op. śmietany 18% (330 g)

100 ml wody + odrobina

2 ziarnka ziela angielskiego

1 łyżka masła

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

+ do podania:

kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki.

2. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła, cebulę i smażymy do zeszklenia. Przekładamy na talerzyk.

3. Teraz na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso, około 5 minut z każdej strony. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do garnka, dodajemy pieczarki zalewamy śmietaną i 100 ml wody. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 40 minut.

4. Mięso wykładamy na talerz. Sos doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy (ale tylko przez chwilę, śmietana bardzo szybko gęstnieje). Jeśli przesadzicie, dodajcie odrobinę wody. Mięso wkładamy z powrotem i mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, posypujemy natką pietruszki. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną