Przepis
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym
Śledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale również oszczędzi czas, np. gdy jesteśmy w ferworze przygotowań świątecznych lub gdy chcemy poleniuchować i zająć się przyjmowaniem gości, zamiast krzątać przy garnkach. Trzymane w lodówce spokojnie poczekają na właściwy moment. Kupując śledzie wybierajcie grube płaty, które nie rozpadną się w trakcie marynowania a nabiorą subtelnej miękkości.
Czas przygotowania: 15 minut
Marynowanie: 1-4 dni
Porcje: 2
Składniki:
4 filety śledziowe a’la Matjas,
1 jabłko,
150 g serka Almette z chrzanem,
3 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżki sosu tatarskiego,
mały słoiczek marynowanego imbiru,
sok z ½ cytryny,
pieprz cytrynowy,
zielenina do dekoracji,
sól morska.
Przygotowanie:
Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz.
Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut.
Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać.
Śledzie i jabłka ułożyć na talerzu, posypać paseczkami marynowanego imbiru i żurawiną, doprawić pieprzem, udekorować ulubioną zieleniną. Serwować z musem chrzanowo-żurawinowym.