Przepis
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi
Kiedy za oknem spada temperatura i słońca jak na lekarstwo warto sięgnąć po krajowy czosnek, uważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm. W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść.
Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.
Składniki:
150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą,
4 główki czosnku,
2 ziemniaki,
2 szalotki,
1 litr bulionu,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
oliwa,
2 gałązki tymianku,
kilka pręcików szczypiorku do dekoracji,
sól,
pieprz biały.
Przygotowanie:
Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek.
W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem oliwy, dodać obrane i drobno posiekane ziemniaki (im drobniej posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia.
Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.
Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska).