Tureckie chlebki z kurczakiem

Ewelina
Obiad
14.11.2014 20:28
Tureckie chlebki z kurczakiem

Przepis

Składniki na ciasto:

40 dkg mąki pszennej

30 g drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1,5 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)

1 łyżeczka cukru

około 0,5 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

3 małe filety z kurczaka

2 ząbki czosnku

1/2 papryki żółtej

1/2 papryki czerwonej

puszka pomidorów w sosie własnym

mała puszka kukurydzy

100g sera żółtego

przyprawa meksykańska

słodka i ostra papryka

olej

ketchup do posmarowania chlebków

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 0.5szkl ciepłej wody. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto - podsypując mąką, jeśli ciasto będzie mocno klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą.

Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi.

Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.

Zjadamy ciepłe ... :))

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną