Spaghetti w beszamelu z boczkiem

Ewelina
Makarony
13.11.2014 10:15
Spaghetti w beszamelu z boczkiem

Przepis

Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem

Dzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan.

Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem

Składniki na 4 porcje:

100g boczku wędzonego

szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego)

opakowanie mozzarelli, startej na grubych oczkach

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko

pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti

Na sos beszamelowy:

łyżka masła

łyżka mąki pszennej

szklanka mleka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente.

Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę z cytryny i chwilę smażymy. Odstawiamy.

Groszek mrożony gotujemy do miękkości, a jeśli używamy groszku z puszki odsączamy go.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, wlewamy mleko i dobrze mieszamy do rozpuszczania mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy cały czas, aż sos się zagotuje. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go mlekiem.

Odcedzony makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy boczek ze skórką cytrynową, groszek, sos i startą mozzarellę (łyżkę mozzarelli można odłożyć do dekoracji), mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy mozzarellą i podajemy z wysmażonymi na chrupko plastrami boczku.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną