Kruche z budyniową pianką i malinami

Krzysztof
Przepisy
13.11.2014 7:45
Kruche z budyniową pianką i malinami

Przepis

Ciasto kruche:

- 2,5 szklanki mąki pszennej (dałam krupczatkę),

- 250 g masła lub margaryny, zimnego,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 3 łyżki cukru pudru,

- 5 żółtek

Pianka budyniowa:

- 5 białek,

- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,

- 1 opakowanie cukru wanilinowego,

- 2 opakowania budyniu bananowego, bez cukru (2 x 40 g),

- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

- 500 g malin

Masło kroimy w kostkę, zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównać. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto maliny. Owoce łopatką lekko wcisnąć w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%). Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu można opruszyć cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną