Szarlotka pod bezą

Krzysztof
Ciasta
08.11.2014 8:41
Szarlotka pod bezą

Przepis

Składniki na dużą blachę:

2,5 szkl. mąki

3/4 szkl. otrąb owsianych

1 szkl. cukru

3 żółtka

250 g margaryny lub masła

Margarynę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.

Schłodzić min. 40 minut.

Do środka:

około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek

łyżeczka cynamonu

5 łyżek cukru

Jabłka obrać, kroić w plastry, kawałki - jak wygodniej.

Posiekać - nie za drobno - nożem.

Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta.

3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę.

Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka.

Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka.

Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę.

Piec w 170 stopniach, przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną