Ciasto krówka

Krzysztof
Ciasta
31.10.2014 21:09
Ciasto krówka

Przepis

Blaszka 24x34cm.

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki miodu

100 g masła

16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)

2 łyżki cukru pudru

1 galaretka cytrynowa

200 g orzechów włoskich

kajmak ( 1 puszka ja dałam dużo mniej)

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, oba cukry i sodę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i pieczemy obie osobno. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Czekamy, aż ostygnie i zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną tężejącą galaretkę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Na pierwszy placek wykładamy masę, przykrywamy drugim. Kajmak podgrzewamy w rondelku z wodą. Rozsmarowujemy na ciasto i na koniec posypujemy orzechami :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną