To musi być pyszne. I pewnie jest? Ktoś już robił?

Krzysztof
Przepisy
03.07.2013 11:02
To musi być pyszne. I pewnie jest? Ktoś już robił?

Przepis

Rzeczy, które potrzebujesz:

- bochenek chleba,

- ser mozzarella (uzywam tez zoltego tartego),

- ok. 1/2 szklanki pesto (lubie i nie zsluje),

- 1/3 szklanki oliwy z oliwek wymieszanej z 3-4 ząbkami sprasowanego czosnku (czasem wyciskam swiezego) i 3 łyżkami posiekanego drobno rozmarynu oraz ok. 100 gramów masła zmiksowanego (mixuje widelcem) i ( ewentualnie po jednej łyżce posiekanej bazylii, rozmarynu i pietruszki - ja pomijam te skladniki)

- inne wybrane dodatki typu szynka, kiełbasa, salami, pomidory, oliwki – co kto lubi, sól, pieprz.

1. Bochenek chleba ponacinaj na grube kromki, ale nie prowadź noża do końca, nie przecinaj spodu chleba. Zatrzymaj nóż tuż przed nim. Ponacinaj w ten sposób cały bochenek.

2. Następnie odwróć bochenek i zrób nacięcia prostopadłe do poprzednich. Chleb powinien być pocięty w szachownicę.

3. Wymieszaj pesto z doprawionym masłem. Następnie w nacięcia włóż masło z pesto – mniej lub więcej, w zależności od tego czy bardzo lubisz, czy mniej. Jednak nie przesadzaj, żeby chleb nim nie namókł. Zrób to tylko wzdłuż linii idących w jednym kierunku.

4. Następnie w nacięcia włóż mozzarellę (lub zolty) i pokrojone w cienkie paski lub plasterki pozostałe składniki (ja je wkladam wszedzie zwlaszcza pomidora i szynke bo uwielbiam). Spryskaj oliwą.

5. Na koniec posyp solą i pieprzem do smaku oraz startym na tarce żółtym serem.

6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż chleb się zarumieni na górze, a ser stopnieje.

7. Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Odstaw na 5 minut, aby chleb lekko przestygł.

Udekoruj świeżą natką pietruszki.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną