Przepis
Składniki (dla 2 osób):
ricotta – 250 gram
mascarpone – 150 gram
jajka – 1 sztuka
mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki
mąka pszenna – 3 pełnych łyżek (i jeszcze sporo do podsypania)
świeży szpinak – 150 gram
sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie (40 minut):
1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw dość mocno solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekany szpinak.
2. Teraz najtrudniejsza część: na stolnicę nasyp garść mąki, na wierzch nałóż dużą łyżkę przygotowanej masy. Następnie obsyp z góry lekko mąką i delikatnymi ruchami uformuj wałek. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie – tak powinno być. W razie trudności z formowaniem możesz dodać więcej mąki do ciasta. Przygotowany wałek pokrój na kluseczki.
3. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż wszystkie kluski wypłyną. Następnie przełóż na talerz i pozostaw na chwilę do odparowania.
Powodzenia i Smacznego!