Paella z kurczakiem

Ewelina
Obiad
27.10.2014 9:56
Paella z kurczakiem

Przepis

Paella

Paella to hiszpańska potrawa posiadająca wiele odmian. Bazą tego dania jest ryż średnioziarnisty z dodatkiem szafranu, gotowany w specjalnej patelni z dwoma uchwytami tzw. paella. Do ryżu dodaje się mięso (drób, królik), owoce morza (małże, kalmary, krewetki) lub warzywa (pomidory, papryka, groszek). Potrawę podaje się zazwyczaj na obiad jako pierwsze lub główne danie i powinno się je spożywać bezpośrednio z naczynia, w którym było przygotowywane. Szafran zabarwia ryż na piękny żółty kolor, dlatego danie jest bardzo kolorowe i apetyczne.

U mnie dzisiaj paella z pałkami kurczaka, chrupiącym boczkiem oraz warzywami. Polecam!

Paella

Składniki na 4 porcje:

200g boczku

6 pałeczek z kurczaka

szklanka ryżu średnioziarnistego

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 papryki różnokolorowe

szklanka groszku mrożonego

700ml bulionu drobiowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, nitka szafranu

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki. Boczek kroimy w słupki. Pałeczki oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, obsmażamy na rumiano pałeczki kurczaka. Odkładamy je na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszklą dodajemy ryż, szafran i chwilę smażymy. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Na patelnię wlewamy bulion, do ryżu wkładamy również pałeczki i całość dusimy pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Potrawy nie mieszamy! Pod koniec dodajemy groszek, doprawiamy do smaku. Boczek podsmażamy na osobnej patelni bez tłuszczu. Posypujemy nim gotową potrawę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną