Pieczone łódeczki z farszem

Ewelina
Przekąski
26.10.2014 20:38
Pieczone łódeczki z farszem

Przepis

Pieczone łódki z farszem

Składniki na 4 porcje:

4 półbagietki (demi baguettes)

5 dużych jaj lub 7 małych

1/3 szklanki śmietanki kremówki

120g szynki lub boczku

100g sera żółtego

2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

2 łyżki szczypiorku

Wykonanie:

W bułkach wycinamy środki i lekko wydrążamy miąższ.

Szynkę lub boczek podsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z kremówką, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser, szynkę, pokrojone w paski pomidory i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Farszem napełniamy wydrążone bułki.

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20-25 minut w 170 stopniach. Kroimy i podajemy jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną