Podwójny schabowy Magdy Gessler

Ewelina
Obiad
26.10.2014 19:47
Podwójny schabowy Magdy Gessler

Przepis

Podwójny schabowy Magdy Gessler

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami "sekretem podwójnego schabowego" Magdy Gessler. Przepis pochodzi z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".

Zastosowałam się do rady z książki i usmażyłam kotlety na smalcu. Dotąd zawsze wybierałam olej rzepakowy, ale muszę przyznać że schabowy na smalcu smakuje zupełnie inaczej - zdecydowanie lepiej :) Kotlety są naprawdę wielkie, ale są tak pyszne, że znikają z talerza błyskawicznie. Zresztą, sprawdźcie sami....

DSC03603

Składniki:

400 g schabu bez kości (4 plastry)

400 g karkówki (4 plastry)

2 średniej wielkości cebule

2-3 łyżki mąki pszennej

3 jajka (w oryginale 4)

6-8 łyżek bułki tartej

sól, pieprz

smalec do smażenia (około 4 łyżek)

Karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni). Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w rozdrobnić w malakserze.

Na talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki. Rozsmarować na nim warstwę startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie.

Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. W miseczce roztrzepać jajka.

Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące. Następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną