ciasto czekoladowe z serem

Krzysztof
Przepisy
24.10.2014 20:53
ciasto czekoladowe z serem

Przepis

ciasto czekoladowe:

200 gramów czekolady gorzkiej

3/4 szklanki cukru

250 gramów masła lub margaryny

6 jaj

300 gramów mąki pszennej (dałam tortową)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg sera w wiaderku

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1 szklanka cukru (dopełnić do całości 1 łyżką cukru waniliowego)

2 łyżki kaszy manny

4 jaja

cukier puder do posypania

Czekolady roztopić razem z masłem (margaryną) w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej.

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach, potem dodać roztopioną czekoladę z masłem, wszystko zmiksować do połączenia składników.

Twaróg utrzeć z jajami (całymi), dodać budyń, kaszę, cukier, zmiksować wszystko na gładką masę.

Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną. Na spód wylać 2/3 ciasta czekoladowego, następnie na ciasto wylać masę serową.

Na masę serową w 3 pasach (po długości) rozprowadzić delikatnie pozostałe ciasto czekoladowe (moje ciasto było dość gęste i rozprowadzałam widelcem). Patyczkiem do szaszłyków zamieszać delikatnie ciasto wzdłuż i wszerz, tak, by powstały esy floresy z ciasta czekoladowego.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto około 55 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną