Dyniowe mini serniczki

Składniki na 12 mini serniczków:Spód ciasteczkowy:1 szklanka pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestives60g niesolonego masła, roztopionego1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki drobnego cukru do wypiekówNa masę serową:1 szklanka puree …

Dyniowe mini serniczki

Składniki

Przepis

Składniki na 12 mini serniczków:

Spód ciasteczkowy:

1 szklanka pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestives

60g niesolonego masła, roztopionego

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżki drobnego cukru do wypieków

Na masę serową:

1 szklanka puree z dyni

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki imbiru

250g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego z wiaderka)

150g serka mascarpone

1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

2 duże jajka

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem śmietanowy:

1 szklanka śmietany kremówki 36% (jeżeli macie dostęp użyjcie double cream)

2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)

1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Pokruszone ciasteczka wymieszaj z przyprawami, cukrem oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Tak powstałą masę rozdziel równomiernie pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny i dociśnij mocno do dna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do całkowitego wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.

W międzyczasie przygotuj masę serową. Dyniowe puree wymieszaj w misce z cynamonem, imbirem oraz gałką muszkatołową i odstaw na bok.

Twaróg oraz mascarpone umieść wraz z cukrem w misie miksera i ucieraj, aż masa będzie puszysta i napowietrzona. Dodawaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie na średnich obrotach, aż całość się połączy. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.

Do masy serowej dodaj przyprawione puree z dyni i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą i całość będzie jednolita.

Masę wlej na wystudzone spody, wypełniając papilotki niemal po brzegi i piecz przez 25 – 30 minut, aż wierzch się zetnie.

Upieczone serniczki pozostaw w formie do wystygnięcia, po czym wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.

Przed podaniem przygotuj krem. Kremówkę ubij z mascarpone, cynamonem oraz ekstraktem waniliowym na sztywną masę. Udekoruj nią serniczki, po czym oprósz je gałką muszkatołową.

Smacznego :)

 http://brunetkawkuchni.com/2014/10/23/dyniowe-mini-serniczkipumkin-mini-cheesecakes/
Krzysztof

true

Polecane