Seromak dla niezdecydowanych

Ewelina
Ciasta
23.10.2014 6:00
Seromak dla niezdecydowanych
  • Czas przygotowania: 75 min

Składniki

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

3 żółtka

1 kostka masła

2/3 szklanki cukru

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera

6 jajek

¾ szklanki cukru

2 budynie śmietankowe

otarta skórka z cytryny

Masa makowa:

2 szklanki maku

mleko do namoczenia

3 białka

1/2 szklanki cukru

aromat migdałowy

Przepis

Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do suchych składników żółtka oraz posiekane masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę cytryny, oraz budynie.

W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Mak moczymy w gorącym mleku a następnie mielimy go 2 razy z dodatkiem cukru. Ubijamy pianę z 3 białek pozostałych z ciasta, łączymy ją z makiem i dodajemy aromat migdałowy. Wyjmujemy z lodówki ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na spód blaszki, wykładamy na to masę makową a na nią wylewamy masę serową. Pieczemy ok 75 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną