Keks jabłkowo-orzechowy

Ewelina
Ciasta
18.10.2014 9:00
Keks jabłkowo-orzechowy

Przepis

keks jabłkowo - orzechowy

Szybkie, bardzo wilgotne ciasto, właściwie to są jabłka i bakalie z lekką ilością ciasta :)))). Pyszne ! Bardzo polecam :)

4 duże jabłka

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru ( świetny będzie również brązowy)

150 gramów orzechów włoskich średnio drobno posiekanych

0,5 szklanki rodzynek

4 jaja

ewentualnie 1/4 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś lubi)

Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kosteczkę.

Wrzucić do dużej miski, dosypać orzechy (pokrojone) i rodzynki, wsypać połowę cukru, ewentualnie cynamon, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Jaja ubić na pianę w resztą cukru, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach. Masę przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie, ale dobrze wymieszać.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, lekko ugniatając masę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 55 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia ciasto zaczyna nam się przypiekać od góry, przykryjmy je wtedy z góry płatem folii aluminiowej i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.

Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną