Sałatka z grillowanej cukinii i fety

Ewelina
Sałatki
01.10.2014 10:26
Sałatka z grillowanej cukinii i fety

Przepis

Sałatka z grillowanej cukinii i fety

Najlepsza sałatka jaką ostatnio jadłam. Robiłam ją już dwa razy, a w lodówce czeka kolejna porcja cukinii. I znów będzie wyżerka :)

Sałatkę podałam z grillowanym kurczakiem rozmarynowym, ale doskonale smakuje również bez niego, nawet bez grzanek czosnkowych, a tylko ze świeżą bułeczką, co zostało przetestowane przez Powtwora.

Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby cukinia była tylko delikatnie miękka, ale jeszcze jędrna.

SKŁADNIKI:

1 średniej wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce

olej

3-4 pomidory śliwkowe

10 dag sera typu feta

garść świeżych liści bazylii

łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Cukinię opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.

Przestudzić, pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.

Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.

Na wierzch rozkruszyć ser.

Bazylię opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch sałatki.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem, polać sałatkę.

Podawać z grillowanym kurczakiem rozmarynowym i grzankami czosnkowymi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną