Sałatka "Pluskające rybki"

Ewelina
Sałatki
26.09.2014 8:52
Sałatka "Pluskające rybki"

Przepis

Sałatka ,,Pluskające rybki’’

Pozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania.

Składniki:

2 ziemniaki (20 dag)

2 marchewki (25 dag)

kilkucentymetrowy kawałek białej części pora

2 ogórki konserwowe (10 dag)

10 dag żółtego sera – u mnie morski

2 jajka

1 średnia wędzona makrela

sól

majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej

DO PRZYBRANIA:

gruby szczypior z dymki

kilka wędzonych szprotek bez głowy

Wykonanie:

Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam.

Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie.

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę.

Mięso makreli obrałam z ości i rozdrobniłam.

Szczypior opłukałam i osuszyłam.

Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami.

W przezroczystej salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu.

Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką ilością pokrojonego szczypioru.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną