Moje ulubione ciasto Biały Lion bez pieczenia

Monika
Ciasta
10.01.2025 6:09
Moje ulubione ciasto Biały Lion bez pieczenia

Przepis na przepyszne ciasto Biały Lion bez pieczenia. To ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym z kajmakiem, przełożone ryżem preparowanym oraz z białą czekoladą na wierzchu. Ciasto sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Jak zrobić krem do ciasta Biały Lion? Krem do ciasta Biały Lion przygotuj na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, budyniu i kajmaku (masy krówkowej). Na początek należy przygotować budyń z mleka, żółtek, mąki i cukru. Następnie w misce ubijamy mascarpone ze schłodzoną śmietanką kremówką. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i kajmaku. Dokładne proporcje znajdziesz poniżej. Jak długo ciasto Biały Lion powinno chłodzić się w lodówce? Gotowe …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/ciasto-bialy-lion-bez-pieczenia/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Moje ulubione ciasto Biały Lion bez pieczenia

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal per porcja
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru pudru

Przepis

Ciasto Biały Lion to prawdziwe arcydzieło wśród deserów, które zachwyci każdego miłośnika słodkości nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także prostotą wykonania. Tym, co sprawia, że ciasto to jest wyjątkowe, jest połączenie delikatnego smaku białej czekolady z chrupiącością ryżu preparowanego, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Wykonanie tego deseru nie wymaga pieczenia, co czyni go idealnym rozwiązaniem na gorące letnie dni, kiedy chcemy uniknąć włączania piekarnika. Ponadto, ciasto to doskonale sprawdzi się na każdej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi – każdy kawałek zniknie z talerza w mgnieniu oka! Dzięki prostym składnikom, które z pewnością znajdziesz w swoim sklepie, przygotowanie tego ciasta nie będzie stanowiło wyzwania nawet dla początkującego kucharza. Zadziwisz swoich bliskich nie tylko smakiem, ale i przepięknym wyglądem ciasta, które można dodatkowo udekorować kawałkami białej czekolady lub ryżem preparowanym, nadając mu jeszcze bardziej apetycznego wyglądu. Wypróbuj przepis na ciasto Biały Lion bez pieczenia i przekonaj się, jakie to proste! Smacznego!

  • Rozdrobnij herbatniki w blenderze na drobny piasek. Wysyp je równomiernie na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku, odstaw do schłodzenia.
  • W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę wraz z połową śmietany kremówki. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj do niej mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  • Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz ją delikatnie z masą czekoladową, a następnie dodaj schłodzoną żelatynę.
  • Dodaj ryż preparowany do masy, delikatnie mieszając, aby nie złamać struktury ryżu.
  • Masę wylej na herbatnikowy spód, wyrównaj wierzch łyżką.
  • Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aż stężeje i dobrze się zwiąże.
  • Przed podaniem możesz udekorować ciasto kawałkami białej czekolady lub ryżem preparowanym.