Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

Ewelina
Przepisy
20.09.2014 8:38
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

Przepis

Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka.

CIASTO:

50 dag mąki pszennej typ 550 + do podsypania

około 225 ml mleka

40 g świeżych drożdży

2 żółtka (białka użyć do czegoś innego)

10 dag masła

2 łyżki miodu

1 płaska łyżeczka soli

NADZIENIE:

opakowanie budyniu waniliowego z wanilią (na 0,5 l mleka) bez cukru

400 ml mleka

2-3 łyżki cukru

POLEWA:

10 dag mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

1 łyżka masła

WYKONANIE:

Mąkę przesiać.

W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką miodu, połową mleka i dwiema łyżkami mąki (odebranymi od całości), odstawić do wyrośnięcia.

Masło stopić, przestudzić.

Do mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę miodu, i dolewając stopniowo resztę mleka, wymieszać łyżką.

Dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić go do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm.

Pokroić na kwadraty o boku 9 cm, lub wykroić kółka o średnicy 10 cm, nałożyć porcje wystudzonego budyniu i dokładnie posklejać brzegi.

Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Piec około 30 minut do zrumienienia, wystudzić na kratce.

Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem i mlekiem rozpuścić na parze i wymieszać, żeby składniki się połączyły, polać przestudzone pierożki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną