truskawkowa cuszima

Krzysztof
Przepisy
19.09.2014 6:57
truskawkowa cuszima

Przepis

Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIEMNY BISZKOPT:

3 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

JASNY BISZKOPT:

3 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:

0,5 litra mleka

2 budynie waniliowe

3 łyżki cukru

250 g margaryny

MUS TRUSKAWKOWY:

500 g truskawek (mogą być mrożone)

2 galaretki truskawkowe

cukier do smaku

MASA ŚMIETANOWA:

0,5 litra kremówki- śmietanki słodkiej 30%

2 galaretki truskawkowe

cukier puder do smaku

DODATKOWO:

opakowanie biszkoptów

polewa czekoladowa

ew. wiórki kokosowe

Ciemny biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka- jedno po drugim. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, pieczemy 20-30 min w temperaturze 160°C.

Biszkopt jasny robimy dokładnie tak samo jak biszkopt ciemny, pomijając kakao.

Masa budyniowa: Gotujemy budyń z dwóch torebek na 0,5 litra mleka. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną.

Masę budyniową wykładamy na biały ciemny biszkopt.

Mus truskawkowy: Truskawki blendujemy i zagotowujemy, następnie mieszamy w nich galaretkę. (jeśli nie macie blendera, możecie podgrzać truskawki, zmiksować je mikserem, a potem zagotować i wymieszać w nich galaretkę)

Kiedy mus przestygnie, połowę wykładamy na masę budyniową, układamy na nim biszkopty, a następnie wykładamy drugą część musu.

Masa śmietanowa: Galaretki rozpuszczamy w ok. 200 ml gorącej wody. Kiedy roztwór przestygnie ubijamy kremówkę, a potem wlewamy stopniowo galaretkę ciągle miksując.

Masę śmietanową wykładamy na mus. Wszystko przykrywamy jasnym biszkoptem i polewamy polewą, ew. posypujemy wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną