Przepis
Ugotowałam zupkę! A to się bardzo rzadko zdarza, bo ja gotować za sprawnie nie potrafię ...
Dedykuję ją wszystkim muzułmanom, którzy mają ochotę zjeść zdrowy i pożywny posiłek na Iftar.
Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Lindy Majzlik - "A Vegan Taste of the Middle East".
225 gram młodych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w plastry
50 gram zmielonych na mąkę migdałów
2 pełne łyżki stołowe naturalnego jogurtu sojowego
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1 łyżeczka oliwy, do smażenia
Czarny pieprz i sól morska, do smaku
3 szklanki wody
Podprażone płatki migdałów, do ozdoby
1. Rozgrzej oliwę na patelnii i podsmaż na niej cebulkę.
2. Następnie dodaj do niej pokrojone ziemniaki i zmielone migdały. Wymieszaj wszystko razem.
3. Zagotuj w garnku wodę. W momencie, kiedy zacznie bulgotać, wrzuć zawartość patelnii do niego.
4. Gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękkną. Po upływie tego czasu, zmniejsz temperaturę.
5. Poczekaj jeszcze dodatkowe 10-15 minut, aby zupa nabrała gęstej i kremowej konsystencji.
6. Dodaj jogur. Dopraw do smaku. Wymieszaj. Podawaj z lekko podprażonymi płatkami migdałów.