Migdałowo-ziemniaczana zupa

Ewelina
Zupy
16.09.2014 9:23
Migdałowo-ziemniaczana zupa

Przepis

Ugotowałam zupkę! A to się bardzo rzadko zdarza, bo ja gotować za sprawnie nie potrafię ...

Dedykuję ją wszystkim muzułmanom, którzy mają ochotę zjeść zdrowy i pożywny posiłek na Iftar.

Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Lindy Majzlik - "A Vegan Taste of the Middle East".

225 gram młodych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w plastry

50 gram zmielonych na mąkę migdałów

2 pełne łyżki stołowe naturalnego jogurtu sojowego

1 cebula, obrana i drobno posiekana

1 łyżeczka oliwy, do smażenia

Czarny pieprz i sól morska, do smaku

3 szklanki wody

Podprażone płatki migdałów, do ozdoby

1. Rozgrzej oliwę na patelnii i podsmaż na niej cebulkę.

2. Następnie dodaj do niej pokrojone ziemniaki i zmielone migdały. Wymieszaj wszystko razem.

3. Zagotuj w garnku wodę. W momencie, kiedy zacznie bulgotać, wrzuć zawartość patelnii do niego.

4. Gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękkną. Po upływie tego czasu, zmniejsz temperaturę.

5. Poczekaj jeszcze dodatkowe 10-15 minut, aby zupa nabrała gęstej i kremowej konsystencji.

6. Dodaj jogur. Dopraw do smaku. Wymieszaj. Podawaj z lekko podprażonymi płatkami migdałów.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną