Miodownik z jabłkami i kremem

Ewelina
Ciasta
14.09.2014 18:05
Miodownik z jabłkami i kremem

Przepis

Miodownik z jabłkami i kremem

14

WRZ

Obraz1Składniki ciasto:

5 jajek

1 kostka masła

0,5 szklanki miodu

1 szklanka cukru

3,5 szklanki mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki krem:

½ litra mleka

1 budyń śmietankowy

5 łyżek cukru

1 kostka masła

5 łyżek mleka w proszku

Składniki masa jabłkowa:

½ kg jabłek

2 galaretki agrestowe

Składniki pozostałe:

1 tabliczka czekolady

2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić z miodem i cukrem, odstawić do wystudzenia. Następnie do masy dodać jajka, mąkę i sodę, wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta piec osobno w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok 20-30 minut. Ugotować budyń z dodatkiem cukru. Utrzeć masło na puszystą masę a następnie dodawać po łyżce budyniu i mleka w proszku cały czas ucierając. Jabłka obrać i pokroić, dusić w rondelku aż się rozpadną i odparują część wody, gdy będą się gotować dodać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Na miodowym placku układamy połowę śmietankowego kremu, a następnie połowę jabłek i przykrywany drugim plackiem, na który wykładamy resztę kremu i jabłek i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną