Pyszne leczo

Ewelina
Obiad
12.09.2014 20:54
Pyszne leczo

Przepis

Coś pysznego ! Tak zakrzyknęła moja rodzinka po spałaszowaniu tego kolorowego jedzonka.

Poza tym to był obiad błyskawiczny, przygotowanie go "od zera" zajęło mi 20 minut, co jest dodatkowym atutem. Zrobiłam je w wersji pikantnej, co wcale nie jest regułą, leczo można przyrządzić i na delikatny sposób, wszystko zależy od Was i Waszych podniebień. Będzie doskonale smakować zarówno z pieczywem, jak i z ugotowanym na sypko ryżem. Przepis znaleziony u Bartoldzika.

Takie leczo w wersji wege możemy również zamknąć sobie w słoiczkach, na zimę :)

500 gramów słodkiej papryki ( użyłam czerwonej, lecz można każdej innej)

1 - 2 ostre papryczki ( w wersji pikantnej)

300 gramów dojrzałych, mięsistych pomidorów lub poza sezonem 1 puszka krojonych w zalewie

1 średnia cebula

300 gramów kiełbasy ( dałam wiejską, jeśli znajdziecie paprykową, będzie najbardziej odpowiednia)

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( gdy używamy tych z puszki)

smalec - do smażenia

sól, mielony czarny pieprz

cukier (jeśli używamy koncentrat pomidorowy)

Papryki (słodką i ostrą) oczyszczamy dokładnie z błonek i gniazd nasiennych, słodką kroimy w cienkie paseczki, ostrą kroimy bardzo drobniutko ( pamiętajmy o założeniu gumowych rękawiczek).

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę siekamy drobno, przysmażamy w dużym rondlu ( optymalnie na smalcu, około 1,5 łyżki), następnie wrzucamy papryki, pomidory, dodajemy paprykę w proszku, dusimy wszystko razem około 10 minut.

Potem dodajemy ewentualnie koncentrat, zagotowujemy.

Kiełbasę kroimy na talarki, przysmażamy ( znów optymalnie na smalcu).

Dodajemy do warzyw, gotujemy wszystko razem około 5 minut, pamiętamy o częstym mieszaniu potrawy. Następnie doprawiamy do smaku i zajadamy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną