torcik ananasowo - cytrynowy

Krzysztof
Przepisy
12.09.2014 6:26
torcik ananasowo - cytrynowy

Przepis

biszkopt ( należy upiec 2 sztuki):

2 jaja

2 łyżki mąki pszennej tortowej ( z małą górką)

1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

4 płaskie łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem ananasowy:

1 puszka ananasów

1,5 łyżki cukru pudru ( 1 cała z górką)

2 łyżeczki żelatyny ( z górką)

200 - 250 gramów śmietany kremówki 30%

dodatkowo:

1 galaretka cytrynowa

1 duża cytryna

ewentualnie sok z cytryny

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować około minuty, następnie dodać żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka ( u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty biszkoptowe. Obydwa schłodzić.

Ananasy odsączyć z zalewy ( zalewę zostawić!, u mnie było jej około 3/4 szklanki).

6 krążków pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki.

5 łyżek zalewy podgrzać mocno, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżeczki śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać.

Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu ( ja wsadziłam do zamrażarki na 6 minut), ma mieć konsystencję ubitej śmietanki.

Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu.

Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio.

UWAGA: Jeśli zabrakło Wam zalewy do nasączenia, możecie dodać soku z cytryny i troszkę dosłodzić.

Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.

W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, ostudzić.

Schłodzić w lodówce do stężenia ( ja znów posłużyłam się zamrażarką i tężała mi 10 minut). Następnie galaretkę pokroić w kosteczkę.

Pozostałe krążki ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta.

Pokrojoną w kostkę galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na owoce.

Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną