Kopytka...po włosku

Krzysztof
Obiad
10.09.2014 12:07
Kopytka...po włosku

Przepis

Składniki-

-1 kg ugotowanych ziemniaków

-25 dag mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 jajko

-3 łyżki oliwy z oliwek

-sól

-dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia

Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części.

Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski.

Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody i wrzucić na patelnie z roztopionym masłem. Dodać salsy pomidorowej-dość sporo -i lekko gotować na patelni energicznie potrząsając, tak by kopytka całe w tej salsie się obtoczyły. Posypać żółtym serem , a najlepiej parmezanem lub grana padano!

Poczekać aż się rozpuści, energicznie potrząsając patelnią. Włosi jedzą gnocchi z salsą pomidorową..ale to troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie!

Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja.

Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika.

Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego!

Tak zapieczone będą miały aromatyczną chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo ziarenkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną