Mielone zapiekane z ziemniakami

Krzysztof
Zapiekanki
08.09.2014 7:23
Mielone zapiekane z ziemniakami

Przepis

Składniki na 4 porcje:

700g ziemniaków

300g mięsa mielonego (dowolnego)

1 cebula

ząbek czosnku

2 duże pomidory sparzone i obrane ze skórki

1/4 szklanki mleka

łyżeczka masła

przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy zimną wodą, dodajemy mleko, pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, tłuczemy z kilkoma łyżami mleka i łyżeczką masła na puree.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy odrobinę tymianku, 2 listki laurowe i pomidory pokrojone na mniejsze części i smażymy, aż pomidory zaczną się rozpadać. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy mięso, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego i dusimy aż mięso nie będzie surowe.

Kokilki smarujemy masłem, warstwami układamy ziemniaki i mięso (3 warstwy: ziemniaki, mięso, ziemniaki). Na ostatnią warstwę ziemniaków wykładamy po pół łyżeczki masła.

Danie zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną