Sałatka gyros

Ewelina
Sałatki
28.08.2014 20:38
Sałatka gyros

Przepis

Składniki na sałatkę:

1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej

2 piersi z kurczaka

2 czerwone cebule

puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

2-3 łyżki przyprawy gyros

4-5 sztuk ogórków konserwowych

oliwa, olej lub smalec do smażenia

Sos:

3/4 szklanki majonezu

3/4 szklanki keczupu

mały jogurt naturalny

1 łyżeczka gyrosa

1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem i odstawiamy na godzinę, aby przyprawa się wchłonęła. Zamarynowane mięso smażymy na złoty kolor, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę.

3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa.

4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną